Trygga vårdnadshavare leder till trygga barn och därför lägger vi stort fokus på att skapa trygghet för alla involverade i inskolningen.

Vårdnadshavare och barn är välkomna att besöka oss. För att få en inblick i vår förskola.  Vårdnadshavarna hör av sig på telefon/mejl för att göra upp en dag och tid som passar vår förskola. 

Inskolning

När man fått en plats hos oss, så skickar vi ut ett välkomstbrev till barnet ca 3 veckor innan. Där det finns bilder på pedagogerna på kommande avdelning. Bilder på förskolan och olika lärmiljöer.

Vi ser det som positivt att ni vårdnadshavare är aktiva och delaktiga i inskolningen. Att ni är med i våra aktiviteter och måltider. 

Även ett välkomstbrev skickas ut till kommande vårdnadshavare med information kring inskolningstider, rutiner och kontaktuppgifter. Vi skickar även med lite frågor kring barnet som vi önskar få svar på, ex. favoritleksaker, mat som hen gillar mm. Detta svarar man på via sms/pappersformulär.

Vi anpassar inskolningen efter varje barns behov. Vi har en inskolningsmodell som ligger till grund för inskolningen. Här får barnet en fast pedagog till en början som blir hens anknytningsperson. Men under tiden så lär barnet och vårdnadshavarna känna resten av personalen.

Under de första dagarna kommer ni vårdnadshavare få information om GDPR och samtyckesblankett att skriva under bland annat.

Den ser ut på följande sätt:

V.1

Måndag 9.30-10.30 Med sin anknytningsperson och vårdnadshavare i innemiljön, medans de andra barnen är ute. Man får vara kvar ute en stund om man vill, innan man går hem för dagen.

Tisdag 09.00-11.00 Med sin anknytningsperson och vårdnadshavare i innemiljön, medans de andra barnen är ute. Man får vara kvar ute en stund om man vill, innan man går hem för dagen.

Onsdag 09.00-11.00 Med sin anknytningsperson och vårdnadshavare i verksamheten.

Torsdag 07.30-12.00 Med sin anknytningsperson och vårdnadshavare i verksamheten. Äter frukost och lunch tillsammans med sin vårdnadshavare på plats. 

Fredag 09.00-15.00 Med sin anknytningsperson och vårdnadshavare i verksamheten. Äter lunch tillsammans med sin vårdnadshavare. Vilar på plats och är med på mellanmålet med sin vårdnadshavare. 

V.2

Måndag 07.30-12.00 Äter frukost och lunch på förskolan. Anknytningspersonen finns på plats och även vårdnadshavaren är med på plats. 

Tisdag 09.00-14.00 Anknytningspersonen finns på plats. Vårdnadshavaren provar att lämna en stund. Beroende på hur tryggt barnet känns. Äter lunch på plats och vilar efteråt. 

Onsdag 09.00-14.00 Anknytningspersonen finns på plats. Vårdnadshavaren provar att lämna en stund. Beroende på hur tryggt barnet känns. Äter lunch på plats och vilar efteråt. 

Torsdag 09.00-14.00 Anknytningspersonen finns på plats. Vårdnadshavaren provar att lämna direkt på morgonen, beroende på hur tryggt barnet känns. Äter lunch på plats och vilar efteråt.

Fredag 09.00-15.00 Anknytningspersonen finns på plats. Vårdnadshavaren provar att lämna direkt på morgonen, beroende på hur tryggt barnet känns. Äter lunch på plats och vilar efteråt. Går hem efter mellanmålet. 

V.3

Måndag-Fredag 07.45-14.00

Lämnar på morgonen. Barnet är med i verksamheten hela dagen, anknytningspersonen finns på plats. Barnet är med på frukost, lunch och vila.

Här anpassas det om barnet har behov att vårdnadshavare behöver vara med mer på plats eller längre inskolning.  

Om barnet känns tryggt och vårdnadshavarna vill börja lämna och hämta efter sina arbetstider. Allt anpassas efter barnets bästa. 

Övergång mellan förskolan och förskoleklass samt fritids

När det blir dags för ert barn att börja förskoleklass så sker en överinskolning under en längre period, för att barnet ska känna sig trygg inför den nya starten.

Vår förskola har ett nära samarbete med den intilliggande förskoleklassen och fritids där vi under vårterminen innan går och besöker skolan. Kollar på kommande klassrum och skolgård, samt hälsar på blivande lärare. Finns det barn som ska börja på en annan skola, så följer vi med barnet dit och skolar in enligt samma modell. 

Under vårterminen får vi besök av barnen som går i förskoleklassen. Dem deltar i våra musikstunder och dem kommer och läser för våra barn tillsammans med den blivande läraren. Här får barnen chans att träffas och lära av varandra för att främja övergången från förskola till skola. 

Barnen får faddrar från skolan för att tillsammans få nya vänner och bygga en trygghet. Men också en möjlighet för barnen som går på skolan att få växa in i rollen av ansvarstagande och medkänsla.