David Fuxberg

Inom mobil/surfplatta reperationsindustrin förekommer moment där lim/glas och tejprester behöver avlägsnas. Detta eftersom de fastnar i sidokanten på ramen där nytt lim behöver tillsättas. Verktygen för denna process är enkla men osäkra då de lätt kan “slinta” och skada enheten utvändigt (chassi) och invändigt (komponenter). Detta kan medföra till att enheter får repor/skador eller går sönder vilket är kostsamt för företaget i form av tid, pengar och arbetskraft. Fysiska belastningar förekommer vid utförandet som kräver precision, tålamod och stresstålighet för att få nå ett fint resultat.

För att göra en reparation på en mobil och surfplatta, behövs i de flesta fallen skärmen plockas bort. Skärmen är oftast fastlimmad och är väldigt svår att öppna, ibland även för den erfarne. För att demontera skärmen från enheten behöver limmet från kanten på ramen värmas upp. Detta görs oftast med en varmluftspistol. Ett verktyg med platt sida som tex. ett plektrum eller ett plastkort brukar sedan användas för att komma emellan skärmen och ramen. Därefter tas skärmen bort för att komma åt insidan där alla komponenter finns, för att utföra reparationen. När reparationen sedan är färdig behövs alltid lim eller glasrester (som fastnat) avlägsnas från kanten på ramen innan skärmen monteras igen. Verktygen som används för att avlägsna lim/glas och tejprester är oftast en skruvmejsel (platt sida), pincett eller rakblad där utföraren skrapar bort glas/limresterna. Ett verktyg som kan utföra denna process på ett effektivt, säkert och ergonomiskt sätt är de projektet kommer att handla om.

För att få en djupare förståelse av problemet och lära känna användarna genomfördes en förstudie med användare, intervjuer med experter, observationer, marknadsanalyser, och litteratursökning inom området. Förstudien sammanställdes därefter i en kravspecifikation som beskriver både krav och önskemål. Med hjälp av idégenereringsmetoder, kollage och ackumulerad kunskap från tidigare faser utvecklades olika koncept som sedan filtrerades ut genom elimineringsmatriser. Det slutgiltiga konceptet fastställdes i samråd med uppdragsgivaren och genom en konceptviktningsmatris. Det hela resulterade i en lösning som består av en handhållen ergonomisk design i lagamobilens färger och formspråk. Den är avsedd att avlägsna glas främst men också lim och tejprester. Den är konstruerad med kåpa, blad med bits och bladhållare. Bitsen är magnetisk och modulär där olika blad kan användas. Kåpan är iskruvad i bladet och går med ett spår längs enheten. Detta för att inte slinta in mot enheten. Produkten har även en gummilist på insidan för att inte skada knappar och reglage samt att inte göra repor på enheten. Längden på verktyget är 200 mm där längden på handtaget erhållits genom beräkningar.

Kontaktuppgifter:

Namn: David Fuxberg

Mail: fuxberg.david@gmail.com