Hur kan man skapa en aktiv social studiemiljö i distansprogram?

Abstract
Att börja studera på distans kan vara utmanande. Man ska förstå hur den är upplagd, vilka förväntningar som finns och vad man ska göra. Man ska lära känna nya människor, hitta sig själv i en kontext, kommunicera med andra studenter och lärare samt hitta ett fungerande arbetssätt. Dessutom digitalt! Distansutbildningar kan skilja sig mycket från ”vanliga” campusprogram, där flera forskare menar att den sociala och kognitiva närvaron är lika viktig som undervisnings- och den lärarledda aspekten.

Sedan programmet Hälsa, miljö och samhälle – kandidat i folkhälsovetenskap, startade 2021 har den sociala dimensionen satts i fokus för att få en så bra och hållbar distansutbildning som möjligt. Det har varit viktigt att synliggöra studenten och arbeta med den sociala på flera sätt, bl.a. genom att fråga vem studenten är, att visa var man bor samt att registrera vilka de träffat digitalt under de första veckorna. Annat som vi jobbar med är lärarindelade studiegrupper, ”fredagsfika” samt ”open door” och ”walk and talk”.

Hur har detta sett ut och hur har detta fungerat för studenterna då? Vad tycker de egentligen om upplägget och vad har det lett till? Detta föredrag ges tillsammans med några studenter som går sitt tredje år av kandidatprogrammet.