Våren 2025 gavs för första gången kursen ”Pedagogiska metoder för att undervisa om risk- och miljöfrågor” – en kurs där studenter får möta lärare från fyra olika ämnen för att lära sig om speldesign i syfte att kunna kommunicera och undervisa om risk- och miljöfrågor. Kursen tar sin utgångspunkt i de metoder, verktyg och spel som utvecklas i RiskLab® på Karlstads universitet, där samtliga kursmoment även genomförs. Studenterna får möjlighet att lära om, utveckla, testa och utvärdera seriösa spel med fokus på risk- och miljöfrågor.
Seriösa spel har en unik potential att engagera, utmana och fördjupa lärande genom att kombinera interaktivitet med komplexa samhällsfrågor. De gör det möjligt för studenter att såväl tillägna sig kunskap, som att träna kritiskt tänkande, samarbete och beslutsfattande i simulerade och riskfria, men samtidigt meningsfulla sammanhang.
Designprocessen bottnar i en teoretisk förankring i kunskap som rör didaktik, lärande, kommunikation, riskhantering, miljövetenskap och transformation. Kursens första omgång gavs endast för utbytesstudenter, men från och med nästa år är den öppen för program- och fristående studenter. Det finns planer på att utveckla kurskonceptet till en uppdragsutbildning. I presentationen diskuteras fördelar och utmaningar med att jobba över ämnesgränser, och det spel som studenterna designat, kallat ”Harmonia”, demonstreras.