Att förbereda biologistudenter för framtidens arbetsmarknad: En Studie om användning och faktagranskning av generativ AI i cellbiologiundervisning

Generativ AI (GAI) som till exempel ChatGPT och CoPilot, har under senare år utvecklats snabbt och blivit alltmer tillgängliga verktyg för både professionella och akademiska användare. För framtidens arbetskraft kommer troligtvis kompetens i att använda GAI vara lika viktig som traditionell ämneskunskap (Brynjolfsson & McAfee, 2014). Detta ställer andra krav på högre utbildning än tidigare.
I nuvarande utbildningssystem får studenterna begränsad vägledning i hur GAI kan användas för akademiskt skrivande och informationshantering. Det kan leda till problem, som t.ex. användning av felaktig information, bristande källkritik och ett mekaniskt förhållningssätt till skrivprocessen, vilket i sin tur kan undergräva den akademiska och vetenskapliga kvaliteten i studenternas arbete (Wang et al., 2024).
I en kurs i cellbiologi inkluderades ett moment där studenterna skulle använda CoPilot. Det inleddes med en föreläsning om användningen av GAI. Därefter skulle studenterna producera en populärvetenskaplig text, med stöd av GAI. De skulle dokumenterade processen, inklusive kritisk utvärdering av källor och text. Kursen innehöll även kamratgranskning och muntliga diskussioner där studenterna besvarade frågor om sina texter. Därefter intervjuades studenterna om sina erfarenheter. Studenternas texter och transkriberade intervjuer analyseras för närvarande, men resultat kommer kunna presenteras på Kaukan.