Hur och vad?

Arbetssättet är utformat utifrån en beprövad metod som är en process i tre steg där de olika delarna hakar i varandra. Forskare från Karlstads universitet arbetar tillsammans med fyra företag och en rad stödorganisationer. Syftet med projektet Smart Villages är att bidra till forskningen och skapa praktisk nytta. Därför är det viktigt att vi är en bra mix av aktörer från olika delar av samhället som engagerar sig i arbetet.

Projektet innehåller tre arbetspaket:

WP 1 sept 2021 – sept 2022

Det första steget innehåller en kartläggning av nationell och internationell forskning och praktiska exempel på innovativa platsbaserade lösningar och arbetssätt. En ”djupdykning” görs också i Sillerud och Sysslebäck med bl a intervjuer kring utmaningar och behov bland entreprenörer, invånare och besökare.

WP 2 mars 2022 – mars 2023

Kunskap från det första steget är basen för det andra steget i projektet. Det är en kreativ fas där workshopar hålls med en mängd olika verksamheter för att komma fram till olika lösningar som kan ta sig an de utmaningar och behov som identifierats i första steget.

WP 3 mars 2023 – aug 2024

Idéerna som framkommit i det andra steget testas sedan i det tredje steget. Det blir möjlighet för forskare och samverkanspartner att utvärdera den praktiska nyttan och dra slutsatser av projektet och bidra till ökad kunskap.