Digital hälsa nämns oftast som lösning på sjukvårdens nuvarande utmaningar när det gäller inkluderande och jämlik sjukvård. 2019 publicerade Världshälsoorganisationen (WHO) dock rapporten The Future of Digital Health Systems, som omnämner social rättvisa och inkludering som ett par av utmaningarna när det gäller digital hälsa. Samtidigt visar samhällsvetenskapliga studier, att digitalisering av sjukvård faktiskt kan öka hälsorelaterad ojämlikhet, om sociala kategorier, som till exempel genus, etnicitet och klass, inte beaktas i samband med utvecklings- och innovationsprocesser i digital hälsa.
Detta projekt forskar om möjligheter och utmaningar när det gäller att skapa ett inkluderande digitalt sjukvårdssystem utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Projektet fokuserar på tre användargrupper och deras erfarenheter av tillgång till sjukvård, kartlägger nuvarande möjligheter och begränsningar i digital sjukvård, och strävar på så vis mot ett mer inkluderande sjukvårdssystem. De tre användargrupperna är invandrarkvinnor, svenska män inom hantverksyrken (som inte har invandrarbakgrund) och transpersoner.
Genom att jämföra dessa tre grupper syftar projektet till att studera hur de intersektionella sociala variablerna genus, klass och etnicitet påverkar människors tillgång till sjukvård och kvaliteten på den vård de erhåller genom ett digitaliserat sjukvårdssystem. Med hjälp av en kvalitativ metodmix – fokusgrupper, individuella intervjuer, living-lab workshops och digitala walk-throughs – utforskar projektet vilka hinder invandrarkvinnor, män inom hantverksyrken utan invandrarbakgrund och transpersoner upplever när de söker vård och vilka strategier de använder för att få den vård de behöver. Målet är att få insikt i vilka digitala och icke-digitala plattformar som de tre användargrupperna använder för att navigera i det svenska sjukvårdssystemet. Dessa insikter kommer att göra det möjligt att utveckla framtida digitala sjukvårdslösningar för mer mångfald och jämställdhet genom en nedifrån-och-upp-strategi.