Patrik Andersson

I dagens samhälle så blir additiv tillverkning alltmer vanlig. Principen utgår från att man med hjälp utav metallpulver bygger upp sin detalj. Med hjälp utav en laser så smälts detta metallpulver och produkten träder fram. Detta ger möjligheten att skapa geometrier som med konventionell bearbetning aldrig hade varit möjliga.

Detta arbete utfördes i samarbete med Uddeholms AB i Hagfors och målet med arbetet var att standardisera deras interna tillverkningsprocess. Detta involverade att utveckla ett nytt, generellt fixtursystem som kan fixera och hantera de diverse geometrier som additiv tillverkning ger möjlighet för. Bild ett (1) visar fixtursystemet i sin helhet medan bild två (2) visar ett exempel på hur fixtur systemet används.

Utöver detta fixtursystem så gjordes även en materialanalys. Detta för att kunna presentera och bistå med optimerade parametrar för att uppnå det bästa resultatet. Materialanalysen visade att bäst resultat uppstod när man printade på en bas som var i leveranstillstånd med en tunn lagertjocklek. Utöver detta så visade det sig även vara gynnsamt att använda sig utav dubbel exponering, alltså att lasern passerar lagret två gånger i stället för en, detta för att säkerställa att inget osmält metallpulver finns kvar. De parametrar som studerades var porositet samt hårdhet, bild tre (3) visar hårdhetsprofilen hos de rekommenderade parametrarna.