Albin Cupan

En möbel av papper? Hur ska det hålla? Ja det låter märkligt men det är möjligt, och hållbart! Pappersreglarnas ursprungliga användningsområde är som väggreglar men med lite kreativitet så är möjligheterna oändliga. Så om du kan bygga en vägg av papper, varför inte en möbel?

Vad är papper egentligen? Många tänker nog på ett vitt ark när de tänker på papper. Det är sant men det kan vara så mycket mer än det. Lägger du många av dessa ark i en bunt så blir det plötsligt mycket svårare att riva isär dem än ett enskilt ark. Limmar du dessutom ihop dessa så får du en styvhet som ger pappret stabilitet. Detta är principen bakom Wood Tubes pappersreglar. Genom att linda flera lager papper med lim som håller det samman så tillverkas pappersreglar som är så hållfasta att de kan användas i väggkonstruktion.

Reglarna är inte bara hållbara för belastning utan de är även hållbara för miljön. Pappret som används i dem är gjort på återvunnen pappersmassa och är nedbrytbart i naturen. De är även ett säkert material att arbeta med då de är lätta att kapa, får inga vassa kanter eller flisor och inte avger några skadliga partiklar.

I många avseenden kan pappersregeln tillämpas som en vanlig träregel vilket gör steget till möbeltillverkning ganska naturligt. Projektets mål har varit att designa och konstruera en eller flera inredningsartiklar tillverkade av pappersreglar. Dessa ska som huvudsakligt syfte marknadsföra och inspirera till nya användningsområden för produkten.

Elva olika koncept togs fram på tillämpningar av pappersregeln inom möbeltillverkning. Dessa utvecklades och utvärderades genom att tillämpa vedertagna metoder inom produktutveckling. Det slutgiltiga konceptet resulterade i en kombination av ett ståbord och en visitkortshållare. Dessa är framtagna för att på en mässa eller i andra offentliga sammanhang bidra till marknadsföring och locka intresse från potentiella intressenter.