Jasmine Engström

Vi står idag inför många globala utmaningar som bör tas hänsyn till vid hållbart företagande, för att vår miljö skall rås om i bästa möjliga mån, och för att företag skall bli så bra som möjligt. Med åren har definitionen av hållbart företagande varierat avsevärt och kommer idag med mycket tydligare riktlinjer och krav än tidigare, men något som haft det allra största inflytandet, ända sedan start, är Brundtlands definition av hållbar utveckling.

Ju mer ett företag expanderar, desto viktigare är det att hållbarheten och en god kvalitet kan garanteras och detta kan göras genom bland annat fysisk testning. Att testa sittmöbler med hjälp av en testjigg kommer medföra att möblerna kan testas direkt efter tillverkning och hjälper på så sätt till att säkerställa kvaliteten på produkterna.

I en alltmer komplex utveckling av tjänster och produkter så ökar önskemålet om att kunna testa produkter innan de köps in eller säljs. Med hjälp av tester möjliggör det för företaget att se hur väl en tjänst eller produkt kan säkerställa effektivitet och en god kvalité samtidigt som ändamålet uppfylls.

En av de främsta anledningarna till att möbelföretag använder sig av testning, som till exempel pålagda krafter och belastningscykler är för att kunna visualisera det framtida användandet av möbeln. Det ger företaget en överblick över hur mycket möblerna kommer tåla efter att de distribuerats på marknaden och använts av människor. Att testa produkter och kunna veta och garantera att de håller för en viss maxlast eller ett maximalt antal belastningscykler skapar en bra image för företaget som kan fortsätta att bibehålla sitt goda rykte på marknaden.

En annan viktig aspekt med möbeltestning är att sådant som reklamationer eller klagomål kan undvikas i högsta möjliga mån, eftersom det finns en stor chans att företaget själva kan finna om möblerna har brister eller om de är felkonstruerade och kommer att gå sönder alldeles för tidigt. Detta stärker i sin tur hållbarheten i företaget eftersom den sociala och ekonomiska hållbarheten sätts i åtanke och det visar även att företaget strävar efter att bidra till Globala målet nummer 9 – hållbar industri, innovationer och infrastruktur.

Sammanfattningsvis, testning av möbler är en stor bidragande faktor till att kunna verifiera och upptäcka fel på plats innan produkterna levereras till kunden. Genom testning kan på så sätt reklamationer och felkonstruktioner upptäckas i ett tidigare skede och hjälper företaget att undvika sådant. För att möbler ska konstrueras på ett korrekt sätt och på så vis att företag från olika länder lätt ska kunna förstå och tillverka likadana möbler behövs standarder införas för såväl möbler som allt annat som konstrueras och tillverkas nationellt och internationellt. Standarderna är ett sätt för företagen sinsemellan att förstå möbelns funktioner och veta att den är godkänd på den globala marknaden. Möbler följer samma princip som standarder för möbeltestning och testjiggar.

Genom att gå igenom föreskrifter om specifika nationella och internationella standarder och krav gällande möbeltestning kan detta implementeras i företagets arbetssätt och på så vis hjälpa dem att se till att det som tillverkas görs på rätt sätt och håller de måtten som krävs för att uppfylla dessa föreskrifter. Detta kommer i sin tur stärka företagets image och bidra till att de kommer att vara eftertraktade och populära även i framtiden. Vid testning är det av stor vikt att objekten är låsta och fast inspända för att kunna undvika felfaktorer såsom oönskad förflyttning vid belastningstestning. Detta kan lösas på många olika sätt men den slutgiltiga lösningen som bestämts genom detta arbete är en robust och enkel fixturlösning som både medger enkel av- och påspänning, miljömedvetet materialval som går att återvinna, möbeln kommer hållas fast och samtliga av företagets sittmöbler med cylindriska ben kommer ha möjlighet att testas. Lösningen erbjuder även en konstruktion som är lätt att förstå och använda av samtliga medarbetare.