Författare: Claes Högström, Sara Davoudi och Per Karlsson
Institution/enhet: Handelshögskolan
Ämne: Företagsekonomi

ABSTRACT

En del i vårt utbildningsuppdrag vid KAU är att ge studentcentrerade utbildningar som bjuder in studenter till att ta en aktiv roll i lärande-processen. I vår utveckling av en grundläggande kurs i ekonomistyrning för första års studenter tog vi utgångspunkt i (Biggs, 2012) teori om studenters kognitiva engagemang. Studenternas engagemang spänner mellan de som har en intern motivation att lära sig ämnet och tar stort ansvar för eget lärande med ett fokus på djup och förståelse till de som fokuserar mer på ytligt förståelse och kräver externt reglerat lärande. Särskilt den senare gruppen ställer stora krav till lärarledd undervisning som aktiverar studenterna.

Tidigare har kursen getts uteslutande genom frontalundervisning i form av föreläsningar. För att öka interaktion mellan innehåll och student i studentens egna studier, mellan studenter samt mellan lärare och student genom dialog och interaktion (Hopmann, 2007) förändrade vi vår pedagogiska modell. Den nya modellen bygger på blended learning med inspelat stödmaterial och ett begränsat antal föreläsningar som för-beredelser inför interaktiva undervisningspass med fokus på problem-baserat lärande riktade mot lärandemålen. Presentationen omfattar den process samt de förutsättningar som vi utvecklat för att skapa en samordnad undervisning och examinationsmodell (se t ex Biggs, 2003a; 2003b; 2003c) i den aktuella kursen.

Referenser

Biggs, J. (2012). What the student does: Teaching for enhanced learning. Higher education research & development31(1), 39-55.

Biggs, J. (2003a). Aligning teaching for constructing learning. Higher Education Academy1(4).

Biggs, J. (2003b). Aligning teaching and assessment to curriculum objectives. Imaginative Curriculum Project, LTSN Generic Centre12.

Biggs, J. (2003c). Aligning teaching and assessing to course objectives. Teaching and learning in higher education: New trends and innovations2(April), 13-17.

Hopmann, S. (2007). Restrained teaching: The common core of Didaktik. European educational research journal6(2), 109-124.