Författare: Andreas Pettersson, Emelie Hindersson och Johanna Gustavsson
Institution/enhet: Samhälls- och kulturvetenskap
Ämne: Risk- och miljöstudier

Abstract

Praktiska erfarenheter från vårt mångåriga arbete inom området samhällsrisker visar att det finns en rad pedagogiska utmaningar kopplat till lärande om samhällsrisker. En är områdets täta koppling till osäkerhet. Samhällsrisker är komplexa och avvägningar kopplat till risk, nytta och konsekvens är djupt rotade i värderingar, riskuppfattning och begrepp som tillit. Ytterligare en pedagogisk utmaning ligger i beaktandet och hanteringen av känslomässig respons som oro, ilska eller ångest; inte minst då det gäller målgruppen unga.

RiskLab är ett koncept som växt fram på Centrum för forskning om samhällsrisker parallellt med dessa erfarenheter, för att på ett enkelt och engagerade sätt söka bidra till lärande om samhällssäkerhet och kommunicera forskningsresultat inom området. Inom konceptet arbetar vi med riskpedagogik för olika målgrupper med verktyg som ofta engagerar flera sinnen hos deltagarna. Exempel är Riskvandringar där vi tar lärandet ut från universitetet och kopplar teoretiska kunskaper till en fysisk plats, ett arbetssätt som befäster kunskaper och ger insikter som dröjer sig kvar, samt Riskköping, ett enkelt verktyg som skapar delaktighet och tydliggör samhällsrisk taktilt genom att engagera hela kroppen i samhällsbyggandets utmaningar.

Vi vill bidra till universitetets pedagogiska utveckling genom att berätta om våra erfarenheter kring utveckling inom konceptet RiskLab.