YRKESUTBILDNING OCH YRKESLÄRARUTBILDNING

Forskning, nyheter och information

Ny systematisk forskningssammanställning med fokus på yrkesdidaktik på G!

Så här berättar Karlstadsforskaren, docent Nina Kilbrink, om projektet:

Ett av Skolforskningsinstitutets uppdrag är att ta fram systematiska forskningssammanställningar. Baserat på en förstudie har de konstaterat att det finns ett behov av att sammanställa forskning om yrkesdidaktik som yrkeslärare kan ha användning av i sitt arbete. Därför har Skolforskningsinstitutet beslutat att starta ett projekt för att ta fram en systematisk översikt som riktar sig till yrkeslärare på gymnasial nivå, både inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Syftet med sammanställningen är ”att bidra till goda förutsättningar för yrkeselevers lärande genom att sammanställa forskning som kan ge yrkeslärare stöd och vägledning i att fatta välgrundade, didaktiska beslut i sin undervisning.” Förutom personal från Skolforskningsinstitutet är två externa forskare knutna till projektet – och jag har, tillsammans med Per Andersson vid Linköpings universitet, äran att få vara en av dem. Vi har ett gediget arbete framför oss med att gå igenom forskning som skulle kunna vara relevant att ha med. Förhoppningsvis kan den färdiga sammanställningen sedan vara användbar på både lärarutbildningar och för lärare i arbetet med att låta undervisningen vila på vetenskapligt grund och att skapa förutsättningar för elevers lärande i yrkesämnen.

Bild från skolfi.se

Mer om projektet och arbetsprocessen kan ni läsa på denna länk:

 Yrkesdidaktik – att bana väg för elevers lärande i gymnasial yrkesutbildning | Skolforskningsinstitutet

Månadens forskare: Stig-Börje Asplund

Månadens forskare i april på Pedagog Värmland är professor Stig-Börje Apslund, vetenskaplig ledare för forskningen kring yrkesutbildning och yrkeslärarutbildning vid Karlstads univeristet. Om sin forskning säger han bland annat:

”Min forskning bottnar i ett intresse för människor, kombinerat med ett engagemang i ämnesdidaktiska frågor. Jag är intresserad av hur man lär och vad man gör av det man lär och har lärt sig i ett längre perspektiv.”

Stig-Börje Asplund, foto: Cathrine Andersson Busch

Läs hela intervjun här.

Forskarseminariet för yrkesutbildning och yrkeslärarutbildning

Hej!

Påminner om att på tisdag 8/ 4 13-15 diskuterar vi – De Vos, M. E., Baartman, L. K. J., Van der Vleuten, C. P. M., & De Bruijn, E. (2024). Unravelling workplace educators’ judgment processes when assessing students’ performance at the workplace. Journal of Vocational Education & Training, 76(3), 517-536. https://doi.org/10.1080/13636820.2022.2042722

Då vi båda har åtagande på annan ort aktuell dag kommer ingen av oss vara på plats på KaU, men 3D410 finns bokad för dem som vill sitta tillsammans. Annars syns vi på zoom. Kontakta Annelie för länk.

Mvh

Annelie och Hamid

Sitter yrkeskunnande i handen?

Läs vad Viveca Lindberg professor emerita säger om yrkeskunnande på Lärare & Forsknings hemsida och se filmen där hon svarar på deras frågor här.

Podcast: Genom dialog blev yrkeskunnande till undervisningsinnehåll

En anpassad tillämpning av variationsteori kan hjälpa läraren att överföra sitt yrkeskunnande till ett undervisningsinnehåll. Om detta pratar Karlstadsforskarna Nina Kilbrink och Jan Axelsson om i avsnitt 26 av Lärare & Forskning podcast.

Läs mer och lyssna på podden här:

Podcast: Genom dialog blev yrkeskunnande till undervisningsinnehåll – Lärare & Forskning

Ny kurs – Yrkesdidaktik och yrkesämnesdidaktik 

Är du yrkeslärare och vill fördjupa dig inom yrkesdidaktik och yrkesämnesdidaktik

Sök en 7.5 hp kurs till hösten 2025 vid Karlstads universitet.

I kursen behandlas didaktikbegreppet kopplat till yrkesutbildningens olika lärandearenor utifrån flera teoretiska perspektiv, beprövad erfarenhet, forskningsresultat och den studerandes egen förståelse. I kursen observeras och analyseras undervisningspraktiker utifrån yrkesämnesdidaktiska forskningsperspektiv. I kursen diskuteras även olika exempel på och etiska aspekter av att bedriva praktiknära forskning inom yrkesutbildning.

Kursen ges på halvfart och distans under vecka 36-45 2025 med onlineträffar (ca 1 träff a 2h varannan vecka)

Läs mer här: Yrkesdidaktik och yrkesämnesdidaktik | Karlstads universitet och anmäl dig på antagning.se senast 15 april.

OBSERVERA att litteraturlistan kan komma att ändras fram till 6v innan kursstart.

Välkommen till nationell alumniträff för yrkeslärare

8 april är det åter dags för nationell alumniträff för yrkeslärare. Temat för träffen är ämnesintegrering/ämnessamverkan – se inbjudan nedan:

Nytt temanummer om yrkesdidaktik ute nu

Senaste numret av Scandinavisk tidskrift for yrker og professioner i utvickling SJVD har publicerat sitt senaste nummer online. Redaktörer för temanumret är karlstadsforskarna Hamid Asghari och Anna Öhman.

Syftet med detta temanummer, som inkluderar 16 artiklar med forskning från Sverige, Norge, Danmark och Finland, är att fördjupa och klargöra förståelsen av kontextbaserad yrkesdidaktik, som ständigt utvecklas med samhällsförändringar och teknologiska framsteg. Artiklarna behandlar olika aspekter av yrkesdidaktik, inklusive stöd för elever med särskilda behov, digitaliseringens roll och samarbetet mellan skola och arbetsliv. Temanumret betonar vikten av att anpassa undervisningen till en föränderlig arbetsmarknad och utbildningssystem, samt att förbereda eleverna för både yrkeslivet och som demokratiska medborgare.

Läs artiklarna här: Vol 10 Nr. 1 (2025): Spesialutgave om yrkesdidaktikk | Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling

Missa inte

På tisdag 18/2 kl 13-15. på zoom (Kontakta Annelie eller Hamid för möteslänk) eller de som vill sitta gemensamt sal 3D410 på KaU presenterar Tobias Karlsson sin avhandling Something to Do Something to Be: A study of students’ vocational identity formation in adult educationdiva-portal.org/smash/get/diva2:1807008/FULLTEXT01.pdf

Inbjudan från Stockholms universitet

Välkommen till VETYLs research seminars vårterminen 2025 – för program se nedan:

Sida 1 av 9

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén