10 fakta om ChatGPT

ChatGPT är en revolutionerande AI-aktiverad chatbot som ger svar på komplexa frågor. Tränad för att lära sig vad människor menar när de ställer en fråga, kan ChatGPT vara det mest effektfulla verktyget sedan den moderna sökmotorn.

1. ChatGPT kan skapa innehåll på några sekunder

ChatGPT är det senaste tillskottet i en rad av språkmodellbaserade chatbottar. Den har utvecklats och tränats på en stor mängd textdata och har sedan justerats för att generera svar som liknar människoproducerad skrift. Användare kan ställa en fråga som “Vilka är de fem nyckelbudskapen från de franska filosoferna Gilles Deleuzes och Felix Guattaris arbete?” och systemet kommer att generera ett skriftligt, kortfattat och ofta (men inte alltid) korrekt svar. Chatboten kan ge svar på många olika språk och den kan också användas för att översätta text. Till och med har en forskningsartikel skrivits av ChatGPT – med viss redigering av Xiaoming Zhai från University of Georgia – blivit publicerad. ChatGPT kan även generera kod som kan användas i mjukvaruprogram. I en studie genererade den komplex kod på några minuter – en process som normalt tar tre till fem timmar. Den kan även koda i olika programmeringsspråk. I det exemplet ovan använde den Python.

ChatGPT är inte direkt kopplad till Internet och har begränsad kunskap om världen och händelser efter 2021. Den tydliggör sina egna begränsningar och genererar inte specifika svar på frågor där datakällor är begränsade eller obefintliga. Till exempel kan den inte svara på frågan “Vad är det aktuella vädret i Toronto?”.

Se mer på: Amazing Things That ChatGPT Can Do!

2. ChatGPT är ett av en mängd olika AI-aktiverade skrivverktyg

Det finns ett växande antal språkmodellbaserade chatbottar som liknar ChatGPT. Enligt en ny artikel inkluderar dessa:

  • Writefull – Writefulls AI hjälper dig att skriva, parafrasera, kopiera redigera och mer
  • ecree – En skrivhandledare
  • TooWrite – En steg-för-steg-guide för att skriva ett papper, med uppmaningar och frågor
  • CoAuthor – Human-AI collaborative writing dataset

Andra verktyg som är mer fokuserade på företags copywriting inkluderar:

Washington Post har sedan 2016 använt verktyget Heliograf för att skriva artiklar till sina affärs- och sportsidor och allteftersom utökat användningen även för politiska och ekonomiska artiklar.

3. ChatGPT är för närvarande gratis att använda

ChatGPT har utvecklats och distribuerats av OpenAI och är för närvarande gratis att använda. Användare måste skapa en inloggning för att få åtkomst till programmet var som helst och när som helst, även om åtkomsten ibland är begränsad på grund av den stora mängden användare vid vissa tidpunkter. På sin FAQ-sida gör OpenAI klart att “fri användning” gäller under en första utvecklings- och forskningsfas. Det finns inga uppgifter hur om länge den här fasen kommer att pågå eller vilken (om någon) prismodell som kommer att gälla när fasen är avslutad.

4. ChatGPT lär sig genom interaktion med användare.

När ChatGPT används i en chatbot-applikation kan den fortsätta att lära sig av de interaktioner som den har med användarna. Detta görs genom “finjustering”, en process där chatboten matas med ny data från konversationer specifika för uppgiften eller på den domän som chatboten används i. Detta gör att ChatGPT lär sig mer om specifikt språk och innehåll som därefter kommer att generera mer relevanta svar. En av dess främsta fördelar är att den enkelt kan finjusteras för specifika uppgifter eller domäner, vilket gör att den kan generera relevanta svar på en viss konversation eller användarbehov. Den kan hantera ett brett utbud av konversationsstilar och kan generera svar som är lämpliga för olika typer av konversationer, inklusive vardagliga, formella och tekniska.

Det är viktigt att notera att ChatGPT inte kan lära sig på samma sätt som en människa gör, men den kan kontinuerligt förbättra sin prestanda och generera mer lämpliga svar genom finjustering och exponering för ny data.

5. ChatGPT (och liknande system) kommer att ha en betydande inverkan på programmering och kodutveckling

En studie av användarrespons på ChatGPT tyder på att den mest betydande inverkan på kort sikt kommer att vara på mjukvaruutveckling, på grund av systemets förmåga att både generera kod och förklara hur koden den genererade fungerar. Det gör mjukvarudokumentation både enklare och snabbare.

6. ChatGPT har vissa begränsningar

Bland de begränsningar som identifierats sedan lanseringen av denna tjänst är:

  1. Beroende av stora mängder data: ChatGPT, liksom många andra språkmodeller, förlitar sig på stora mängder data för att lära sig mönster och generera svar. Även om detta kan vara en fördel i vissa fall betyder det också att ChatGPT kanske inte fungerar bra i uppgifter eller domäner där begränsad data är tillgänglig.
  2. Brist på sunt förnuft: Språkmodeller som ChatGPT har inte förmågan att förstå eller använda sunt förnuft på samma sätt som människor gör. Detta kan leda till svar som ibland inte är lämpliga eller relevanta för samtalet.
  3. Brist på empati: ChatGPT kan inte förstå eller svara på känslor på samma sätt som människor gör. Den kan inte alltid generera lämpliga svar i känslomässigt laddade situationer.
  4. Begränsad anpassning: Även om ChatGPT kan generera svar som är lämpliga för olika typer av konversationer, kan den inte anpassa sina svar till enskilda användare på samma sätt som en människa kan.
  5. Den är fristående: I lanserings- och forskningsfasen är ChatGPT en fristående AI-plattform som inte är ansluten till Internet.

7. ChatGPT stämmer inte alltid

Eftersom ChatGPT ibland ger felaktig information, har StackOverflow (en webbsida för kodare och programmerare) förbjudit ChatGPT-genererade svar. Vissa användare använde ChatGPT-svar på sidan för att översvämma sajten med AI-svar, men StackOverflows-administratörer bekräftade att de publicerade svaren i hög grad var felaktiga. I ett annat exempel skrev Dr. Jacqueline Antonovich, biträdande professor i historia vid Muhlenberg College, på Twitter att hon bad ChatGPT skriva en uppsats. Dr Antonovich bedömde att uppsatsen som i nivå med ett F. Innebörden av detta är att användarna måste utveckla ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt till det som produceras av ChatGPT samt verifiera förslagen den ger.

8. Introduktionen av ChatGPT orsakar oro hos lärare

En utvärdering av prestandan hos ChatGPT på United States Medical Licensing Exam (USMLE), som bestod av tre tentor, genomfördes i december 2022. ChatGPT preseterade vid eller nära tröskelvärdet för alla tre proven, utan någon specialiserad träning eller förstärkning. En del ser användning av ChatGPT som ett sätt att stödja studenter, medan andra är oroade över att kvaliteten på ChatGPT-svar kan leda till en betydande ökning av akademisk oredlighet, särskilt för onlineprov eller hemtentor.

Det finns andra allmänna problem:

  1. Risken att ChatGPT reproducerar fördomar och stereotyper som finns i den data som den tränades på. Eftersom ChatGPT tränas på en enorm mängd textdata från Internet, kommer den sannolikt att innehålla fördomar och stereotyper som är vanliga i samhället. Detta kan leda till att ChatGPT genererar svar som är stötande, diskriminerande eller skadliga för vissa grupper av människor. Till exempel, om en elev ställer ChatGPT en fråga om en viss grupp människor, kan modellen generera ett svar som är baserat på stereotyper eller fördomar, snarare än på korrekt eller objektiv information.
  2. Potentialen för ChatGPT att minska mänsklig interaktion och personlig feedback i inlärningsprocessen. Genom att förlita sig på en maskininlärningsmodell för att generera svar, kan elever och lärare vara mindre benägna att engagera sig direkt med varandra, vilket kan begränsa möjligheterna till meningsfull dialog och utbyte av idéer.
  3. Potentialen för ChatGPT att skapa en “one size fits all”-inställning till lärande. När alla elever får samma information och feedback baserat på modellens resultat kan det begränsa deras förmåga att utveckla sina egna unika perspektiv och röster, samt möjligheten att dra nytta av individuell instruktion eller vägledning från verkliga pedagoger.
  4. Risken att ChatGPT inte genererar korrekt eller tillförlitlig information. Precis som Googles sökresultat finns det ingen garanti för att den information som ChatGPT ger kommer att vara korrekt eller fullständig. Detta kan leda till att elever får felaktig eller vilseledande information, vilket i sin tur kan få negativa konsekvenser för deras lärande och förståelse.

9. Åtgärder kan vidtas för att minska risken för akademisk oredlighet

En skribent bad ChatGPT att svara på frågan: “Vad kan göras för att minska risken för att ChatGPT används av studenter för att fuska?” ChatGPT svarade med följande: “För att undvika att ChatGPT används för fusk finns det några olika steg som pedagoger och institutioner kan ta. Till exempel kan de:

  • Utbilda elever och lärare om etisk användning av AI-teknik, inklusive ChatGPT, i akademiska miljöer.
  • Utveckla riktlinjer och policyer för användningen av ChatGPT i akademiskt arbete, samt att se till att elever och pedagoger är medvetna om och följer dessa riktlinjer.
  • Övervaka användningen av ChatGPT i akademiska miljöer och vidta lämpliga åtgärder om det används för fusk eller andra oetiska syften.
  • Använd ChatGPT på sätt som stödjer lärande och akademisk prestation snarare än som en ersättning för traditionella former av bedömning. ChatGPT kan till exempel användas för att ge individuell feedback och support till studenter under lärprocessen snarare än som ett verktyg för att generera hela uppsatser eller tentor.
  • Införliva kritiskt tänkande och etiskt resonemang i läroplanen för att hjälpa eleverna att utveckla de färdigheter och vanor som krävs för att använda ChatGPT och annan AI-teknik på ett ansvarsfullt sätt.”

10. ChatGPT orsakar uppståndelse

Sedan lanseringen i slutet av november 2022 har ChatGPT väckt uppståndelse. Det går knappt en dag utan en rapport eller åsiktsartikel i populära medier om ChatGPT. Twitter brinner av kommentarer om dess hot, felaktigheter eller löften. Till och med Google reagerade med en intern deklaration om en “kod röd” utmaning till sin sökmotor. Företaget kommer att tillkännage en serie AI-relaterade utvecklingar i maj 2023. Vad som är tydligt vid det här laget är att vi bara ser början på effekten av ChatGPT på högre utbildning och vårt samhälle mer generellt.

Artikelns bakgrund

Artikeln 10 facts about ChatGPT är kopierad från Teachonline.ca / Contact North-webbplatsen 2023-02-02, och är licensierad under en Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Artikeln är översatt till svenska 2023-02-10