Examinationsformer

Vilket slags kunskap eller färdighet ska examineras? Kan eller måste examinationen genomföras utanför campusmiljöns fysiska miljö, t.ex. som hemtentamen? Både vad som ska examineras och de fysiska förutsättningarna avgör vilka examinationsformer som är möjliga.

Berättelse: Omvandla salstenta till online med Quiz

Med Canvas Quiz-funktion har tidigare salstentaform ersatts av multiple-choice och essäfrågor. Det handlar om examination i stora studentgrupper. Erfarenheter, utmaningar och lärdomar från ett projekt vid ämnet Företagsekonomi.

Grupparbete och individuella betyg

Kan man använda grupparbete vid examination? Går det att ge individuella betyg? Finns det andra sätt att använda grupparbete i undervisningen?

IKT: Webb i undervisningen med Sola@Kau

På webbplatsen Sola@Kau (sola.kau.se) kan du eller dina studenter enkelt skapa och forma en helt egen webbsida, t.ex. en reflektionssida, blogg, portfolio eller liknande som passar i ditt kurssammanhang.

Inspiration: 20 olika sätt att examinera

Exempelsamling med beskrivningar av 20 olika sätt att examinera. Det är NSHU (Myndigheten för nätverkande och samarbete inom högre utbildning) som sammanställt och kommenterat.

Tips: Bedömningsmatriser för betyg i laborativa moment

Det är svårt att bedöma laborativa moment och muntliga examinationer på ett praktiskt hanterbart och rättssäkert vis. Traditionellt har bedömningskriteriet för laborativa moment bara varit krav på aktivt deltagande, medan den skriftliga laborationsrapporten är det som betygssätts. Därmed blir det praktiska momentet i princip inte betygsgrundande trots att laborativa färdigheter och procedurkunskaper är en central […]

Tips: Hybridexamination som strategi för att få fler studenter i mål

Studenter erbjöds att göra inlämningsuppgifter (”duggor”) under kursens gång. Dessa gav extrapoäng vid sluttexaminationen. Syftet var att motivera dem att engagera sig i en relativt omfattande kurslitteratur skriven på engelska. Det visade det sig att ju fler inlämningsuppgifter som studenter gjort, desto bättre klarade de också uppgifterna i sluttentan.

Tips: När studenter inte pluggar förrän vid hemtentan

Vid hemtenta ges studenterna ibland relativt lång tid för att genomföra den, t.ex. flera dagar. Vissa studenter chansar på att man kan klara tentauppgifterna genom att slå upp i litteraturen och läsa det som behövs för att klara de direkta tentafrågorna.